HTML

Wekerle. Mér? Legjobb!

"Sohasem lennék egy olyan klubnak a tagja, amelyik elfogadna engem tagjának"

Friss topikok

  • Wekerlei Gyöngéd Barbár: szép írás, azontúl végre történik valami WFK téren ez azért egy kis gyöngyszeme lesz a privátblogu... (2013.12.12. 09:56) Karácsony Wéefkáéknál
  • Doc Holliday: köszönöm szépen a megemlékezést :-) bezony lassan jöhet az a hangaaaaaa' (2013.05.09. 12:06) Május 9., a pooketzek világnapja
  • Tbátya: Egy pár hónap szünet, aztán a jó tökszőrrel megkezdjük a visszatérés terápiát, ne félj! Csak apród... (2013.01.07. 14:33) High Hopes 2013
  • Doc Holliday: óóóhóóóóriáshi :-D (2012.10.16. 10:33) Az öreg nyomdász és a fehér kadarka
  • Doc Holliday: a wekerlei Hrabal... :-) mintha csak ot olvastam volna... :-) (2012.09.23. 21:24) Wekerlei vasárnap

Linkblog

Téli sörgasztrulás

2010.12.09. 12:17 Wekerlei Gyöngéd Barbár

Sokszor polemizáltunk már azon hogy sörgasztronómia terén hazánk hol is helyezkedik a nagy európai palettán. Most nem fogok obszcenitásokat halmozni, de a lényeg: katasztrofális pozícióban. Nálunk a sör a nyár itala, a vedeléseké, amikor szomjas az ember- vagy a közértek / bevásárlóközpontok alsó polcairól nagy tételben lehalászott dobozoktól várt betompulásé. Ennek köszönhető az igénytelen német álnevű hazai sörutánzatok nagy forgalma és a tény hogy nálunk nincs sörgasztro-évszakolás. pedig nálunk boldogabb, sörszakértőbb régiókban Európában ez igen is létezik. Most, hogy itt a tél vegyük akkor sörre...ööö... sorra, hogy mit érdemes télvíz idején kezdeni a malátaszörppel.


A tél sörszempontból a barna v. a baksörök ideje, ez obligát megállapítás, de igaz.... Mind a testesebb ízvilágú barna, mind az alkohollal jobban terhelt bakok (legyen akár világos akár sötét) jobban megtalálják ilyenkor a helyüket, semmint a nyári forróságban. Ami bárkinek ajánlhatok ilyenkor, a minőségi cseh barnákon (Krusovice, Plzensky Master, Kozel barna, hogy a regionális próbálkozásokról, pl. Bernard, Novopacké, Cerna Hora, stb. ne is beszéljünk) túl, azok a német Marzen-ek (umlauttal) füstölt verziói, nyilván a Schenkerlával a topon. Az emelt alkoholfokúak közül pedig a különböző (nem Dreher!!) német vagy ausztriai bakok mellett az ale-világba tett kalandozások is erősen javallottak, mégpedig a belga szárnyról.

És ha beültünk a meleg szobába, kizárva a zord telet és poharunkat is megtöltöttük az ambróziával, már csak a megfelelő kori hiányzik. Itt jön be a képbe a Cesky konyha némely csodája. A nakladny hermelyn már kissé túl is van beszélve (ennek ellnére itt is kap majd egy posztot), de most egy másik cseh sörsajt-alapú korcsolyáról lesz szó.

Én először idén a Staro-sörházban kóstoltam a most bemutatandó finomságot, jó 11-es lagerrel öblítve le a nehéz falatokat. Az alapvetően rúzsflórás lábszag-imperátor sajtra épülő cseh sörsajtkrém eredetileg 2 féle sajtcsodából áll. Egyrészt egy, a német borsajtokra vagy a mi Pálpusztainkra emlékeztető, előrehaladott lábgomba-fertőzést izzadt cicagatyó-szőrbéléses csizma kombóban kihordó kövér kisgyermek talp-bukéjára hajazó merényletből, valamint egy semlegesebb ízű, vaj-állagú sajtból. Ehhez jönnek a tatárbifsztekesen a tálra odakészített hozzávalók, vagyis a fogyasztó maga keveri össze a saját krémadagját és kasírozza fel a decensen előkészített bagett-szeletére (többek között frissen csapolt sörhabbal is lazítva a kemény krémet. C'est magnifique). Wekerlén mi nem fasszolunk és a vajas-semleges sajtot is behelyettesítjük egy bibas czukorfalattal.


Cseh sörsajtkrém ahogy Wekerlén szeretik

Hozzávalók (6 személyre):
 

  • 2 korong német borsajt
  • 1 téglácska powl-pusztai
  • 6 kávéskanál örölt bors
  • 6 kávéskanál őrölt kömény
  • 6 kávéskanál örölt dijoni mustár
  • 6 kávéskanál őrölt apróra vágott vöröshagyma
  • 6 kupica sörhab


Most hogy mindezt leírtam, szombaton meló után meg is hívok magamhoz egy-két arra érdemes töki tádét, hogy kóstolják meg a sörsajtkrém wekerlei manifesztálódását. A belépő mindössze egy jó barna vagy bak, azt mindenki hozzon...

Fotó: hvg.hu és deluxe.hu

5 komment

Címkék: gasztro tél sörkorcsolya barnasör

A bejegyzés trackback címe:

https://faszagyerekek.blog.hu/api/trackback/id/tr742504128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doc Holliday 2010.12.09. 14:10:48

Ott leszek!

1 apreaux észrevétel: szerintem a mustárt és a hagymát nem kéne megőrö lni :-D

Seskapile 2010.12.09. 14:19:05

Csak a végére koncentráltam (ahogy a levélben volt), a többit el sem olvastam... (Bocs, Attila)
De azt hiszem, most ezt ki kell hagynom.
Pedig mindenem az őrölt (pláne örölt) apróra vágott hagyma. :)

Wekerlei Gyöngéd Barbár 2010.12.09. 16:47:08

Takarodjatok. :)
Sietve írtam így maradt benne a hiba...

Vegyélvissza! 2010.12.09. 20:17:36

MEHET.Hozzá bort iszunk?

deathfasz 2010.12.11. 16:35:30

ma sajnos nem hódolhatok Gasztronómia Istennőnek. különben is egy szajha. de kigondolom a szátokból a falatot
süti beállítások módosítása