Sokszor polemizáltunk már azon hogy sörgasztronómia terén hazánk hol is helyezkedik a nagy európai palettán. Most nem fogok obszcenitásokat halmozni, de a lényeg: katasztrofális pozícióban. Nálunk a sör a nyár itala, a vedeléseké, amikor szomjas az ember- vagy a közértek / bevásárlóközpontok alsó polcairól nagy tételben lehalászott dobozoktól várt betompulásé. Ennek köszönhető az igénytelen német álnevű hazai sörutánzatok nagy forgalma és a tény hogy nálunk nincs sörgasztro-évszakolás. pedig nálunk boldogabb, sörszakértőbb régiókban Európában ez igen is létezik. Most, hogy itt a tél vegyük akkor sörre...ööö... sorra, hogy mit érdemes télvíz idején kezdeni a malátaszörppel.
A tél sörszempontból a barna v. a baksörök ideje, ez obligát megállapítás, de igaz.... Mind a testesebb ízvilágú barna, mind az alkohollal jobban terhelt bakok (legyen akár világos akár sötét) jobban megtalálják ilyenkor a helyüket, semmint a nyári forróságban. Ami bárkinek ajánlhatok ilyenkor, a minőségi cseh barnákon (Krusovice, Plzensky Master, Kozel barna, hogy a regionális próbálkozásokról, pl. Bernard, Novopacké, Cerna Hora, stb. ne is beszéljünk) túl, azok a német Marzen-ek (umlauttal) füstölt verziói, nyilván a Schenkerlával a topon. Az emelt alkoholfokúak közül pedig a különböző (nem Dreher!!) német vagy ausztriai bakok mellett az ale-világba tett kalandozások is erősen javallottak, mégpedig a belga szárnyról.
És ha beültünk a meleg szobába, kizárva a zord telet és poharunkat is megtöltöttük az ambróziával, már csak a megfelelő kori hiányzik. Itt jön be a képbe a Cesky konyha némely csodája. A nakladny hermelyn már kissé túl is van beszélve (ennek ellnére itt is kap majd egy posztot), de most egy másik cseh sörsajt-alapú korcsolyáról lesz szó.
Én először idén a Staro-sörházban kóstoltam a most bemutatandó finomságot, jó 11-es lagerrel öblítve le a nehéz falatokat. Az alapvetően rúzsflórás lábszag-imperátor sajtra épülő cseh sörsajtkrém eredetileg 2 féle sajtcsodából áll. Egyrészt egy, a német borsajtokra vagy a mi Pálpusztainkra emlékeztető, előrehaladott lábgomba-fertőzést izzadt cicagatyó-szőrbéléses csizma kombóban kihordó kövér kisgyermek talp-bukéjára hajazó merényletből, valamint egy semlegesebb ízű, vaj-állagú sajtból. Ehhez jönnek a tatárbifsztekesen a tálra odakészített hozzávalók, vagyis a fogyasztó maga keveri össze a saját krémadagját és kasírozza fel a decensen előkészített bagett-szeletére (többek között frissen csapolt sörhabbal is lazítva a kemény krémet. C'est magnifique). Wekerlén mi nem fasszolunk és a vajas-semleges sajtot is behelyettesítjük egy bibas czukorfalattal.
Cseh sörsajtkrém ahogy Wekerlén szeretik
Hozzávalók (6 személyre):
- 2 korong német borsajt
- 1 téglácska powl-pusztai
- 6 kávéskanál örölt bors
- 6 kávéskanál őrölt kömény
- 6 kávéskanál
öröltdijoni mustár - 6 kávéskanál
őröltapróra vágott vöröshagyma - 6 kupica sörhab
Most hogy mindezt leírtam, szombaton meló után meg is hívok magamhoz egy-két arra érdemes töki tádét, hogy kóstolják meg a sörsajtkrém wekerlei manifesztálódását. A belépő mindössze egy jó barna vagy bak, azt mindenki hozzon...
Fotó: hvg.hu és deluxe.hu