HTML

Wekerle. Mér? Legjobb!

"Sohasem lennék egy olyan klubnak a tagja, amelyik elfogadna engem tagjának"

Friss topikok

  • Wekerlei Gyöngéd Barbár: szép írás, azontúl végre történik valami WFK téren ez azért egy kis gyöngyszeme lesz a privátblogu... (2013.12.12. 09:56) Karácsony Wéefkáéknál
  • Doc Holliday: köszönöm szépen a megemlékezést :-) bezony lassan jöhet az a hangaaaaaa' (2013.05.09. 12:06) Május 9., a pooketzek világnapja
  • Tbátya: Egy pár hónap szünet, aztán a jó tökszőrrel megkezdjük a visszatérés terápiát, ne félj! Csak apród... (2013.01.07. 14:33) High Hopes 2013
  • Doc Holliday: óóóhóóóóriáshi :-D (2012.10.16. 10:33) Az öreg nyomdász és a fehér kadarka
  • Doc Holliday: a wekerlei Hrabal... :-) mintha csak ot olvastam volna... :-) (2012.09.23. 21:24) Wekerlei vasárnap

Linkblog

Egy labda emlékiratai

2011.02.28. 13:20 Wekerlei Gyöngéd Barbár

A Labda igazi, öreg, békebeli labda volt. Régisulis, még igazi bőrből készült, még valahol Európában. Nem számított mai gyereknek, a klasszik fehérre festett bőr felső rétege már le-lepattogzott megviselt felszínéről. Ő mégis büszke labda volt. Nem az a 2 játék után kipukkanós. Nem az a harsány színűre festett, aerodinamikailag brutálröppályássá képzett. Egyszerű bőrlabda volt. Focilabda.

Több, mint másfél évtizede tartott már wekerlei pályafutása. "Bizony, wekerlei" - merengett el néha a Labda -"nem ez a sznob, műfüves, bajnokságos úri huncutság...Igen, Wekerlén még rang labdának lenni. Bőrfocinak. Zsugának. Ezt már nem sokan értik meg..."-sóhajtott ismét a Labda és visszagurult a C54 konyhájának sarkában álldogáló sámli alá, ahol naphosszat kvaterkázott a szerszámosládával.

A Labda most jó kedvű volt. Reneszánszát élte. Az elmúlt hónapokban igazi újjászületést élt meg, a szó legnemesebb értelmében. Ő már letett mindenről az elmúlt években. A '90-es évek végi nagy wekerlei focizások a WSC teniszpályája melletti betonon, vagy a C54 hátsó gyepén (amíg Eszter néni ki nem hurcolta csoffadt testét megfegyelmezni a Vele focizó srácokat) már a múlt ködébe vesztek, Andris és Attila felnőttek, nem rúgták már annyit a wekerlei grundokon a cuccot. A Labda még 2000 fele került be abba a szörnyű sufniba a C67-ben, azóta tengette ott idejét, leeresztve, elhagyatva, dehonesztálódva, egerek, hősczinczérek, egy deviáns puhos galamb és egy adag plebejus pincebogár társaságában. "Elég deklasszált csapat"- emlékezett vissza a Labda.- "Csak az Attila bácsi régi Csepeljével értettem néha szót, vele egy szellemi szinten voltunk, kár, hogy őt meg ellopták..."
 

A Labdára esett eső, esett hó, mert a sufni már átriumosodott: teteje beszakadt, s a Labda ki lett téve az időjárás szeszélyének. Fehér felszíne felpattogzott, ő maga leerszetett, a belsője kotyogott benne, de nem adta fel: arcán elszánt, fogcsikorgató grimasszal állta az  idők próbáját és mikor az egyik, jólétben megfolyt pincebogár rákérdezett hogy mire ez a nagy rátartiság, ő csak annyit felelt elnézve a távolba: "Én Focilabda vagyok. Nem hagyhatom el magam." Noha ő is tudta: annyit várhat a jövőtől mint egy Kispest-szurker a mindenkori augusztusi idénykezdésekkor...


Az évek mentek. Az egyik nyár olyan volt mint a másik. Illetve...ez az utóbbi mégsem. A legutóbbi júliusban ugyanis régen látott hangulat lepte be Wekerlét. A nyitott ablakokból megint fociközvetítések zaja szállt az utcákra, gurgulázva őrjöngő családapák, fociszerető fiatal titánok ragadtak a TV elé, s bizony a meccsek után némelyeknek eszükbe jutott a gyerekkoruk hogy milyen jó is lenne egy igazit is focizni... Egyszercsak nyílt a sufniajtó. Srácok álltak a fényben, Andrist és Ateszt megismerte a Labda, bár nagyon megváltoztak, felnőttesedtek. Attilán szakáll volt, de amúgy csontos arca és szarkasztikus vigyora a régi volt. Csakúgy mint Öccse lelkesedése, bár őt nehezebben ismerte meg a Labda elsőre, hisz félhosszú haja újdonság volt a számára. A harmadik alak is ismerős volt, valahonnan... "Tán az a kis fürge szőke '98-ból?" -töprengett a Labda. Nézte a szőkét. Megemberesedett az is, olyan nick nolte-is csülkökkel állt az ajtóban, mint egy dór harcos. "Mit akarnak? Csak nem lomtalanítás? Hát így végzem?"-tűnődött a Labda. De a srácokon nem melegítőgatya, nem cipelős gúnya volt...rövidnadrág, furcsa fényes, címeres pólók, Attilán egy fehér fásliszerű anyag a térdén....meg egy negyedik srác is állt ott, szintén ilyen térdet védő csodával, és szürke pólóban. Attila megindult a Labda felé. "Nézd már, ez még megvan....le se eresztett nagyon" -kapta fel őt, a Labdát. Majd cinkosan a Labdára mosolygott.- Na ma játszol még egyet velünk, Öreg? -A Labda szédülni kezdett. A következő órákra nem is emlékezett pontosan. Pumpa jött, felfújták, kézkrémel leápolták felpattogtott felszínét, majd kivitték a wekerlei gimi betonpályájára. 2 órán át tartott a játék. Utána még havonta 2-szer ugyanennyi. Egyszer ősszel Andris és (igen, azóta kiderült, az időközben meghusosodott kis szomszéd szőke) elvitték sétálni is. "Aranyosak ezek a srácok"-mosolygott a Labda.-"Bár aznap olyan furcsán hőzöngtek, azért aranyosak".


A Labda így azt is megbocsátotta hogy milyen méltatlan körülmények között tartották évekig. "Sírhatnék"-szokta volt mondani-"a múlton, de minek. Most jól tartanak, vénségemre visszatértem a szakmába, és nem véletlenül nem a Tomi gyerek Dzsabulaniját hívják a meccsekre hanem engem. Mert én még bőrfoci voltam. Igaz, régisulis."


A Labda most is kinn ül a sámli alatt, szívja be a készülő ebéd gőzét, és boldog. Boldog, mert visszatérhetett a régi pályára, a régi élethez, és most már le se tér arról. És ő ezt meg is érdemli.

5 komment

Címkék: foci életérzés hrabal

A bejegyzés trackback címe:

https://faszagyerekek.blog.hu/api/trackback/id/tr152697350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Charro 2011.02.28. 15:32:15

Eddig csak sejtettem, most már biztos vagyok benne: TE vagy Murányi András és Hegyi Iván eltitkolt szerelemgyereke, aki anno sok éve a Népszabi szerkesztőségében elbújva (igen, a sufniban!) fogant egy szétfikázott nb egyes rangadó utáni örömmámorban.

Komolyra fordítva, jó cikk volt, jó volt olvasni. Mondanám, hogy hozd el Labda urat legközelebb, de inkább majd nyáron. Ha még mindig át tudunk majd mászni azon a nyomorult kerítésen. :D

Tbátya 2011.02.28. 15:47:51

Az ilyen örök túlélő Labda urak meg is érdemlik a rehabilitációt, a szép öregkort. Egy laza kis pörgés után örömmel nézik végig egy piros pad mellől, ahogy szintén rehabilitált sörnyitó barátjuk újra teszi a dolgát:)
Legyen már nyár!

Vegyélvissza! 2011.02.28. 23:39:17

"Attilám! Korszakos írás!!! Komolyan mondom, alig bírtam végig olvasni, alig láttam a könnyektől. A bőrbogyót, ahogyan megszemélyesítetted, szinte éreztem a lábamon a löbbölések, a trinyózások ízét. Hatalmas, fantasztikus! Nélküled olyan lenne Wekerle, mint a Fradi Nyilasi Tibi vagy - isten bocsássa meg - édesapám nélkül! Attilám, csavard fel a szőnyeget és rúgjátok a bőrt a srácokkal!
Üdv,
Lakat T. Károly"

Vegyélvissza! 2011.02.28. 23:44:01

"Csak egy dolog, ha meg engeded, nem azért hogy kötözködjek... De amikor rátaláltatok a labdára a sufniban, akkor csak öcséddel mentetek le rúgni egyet a Deák gimibe. Jól emlékszem a seggezésen a Dzsábulánit használtátok. Ne haragudj, hogy szóltam, ezektől függetlenül is gyönyörű írás! Csókollak!

Karcsi voltam ismét"
süti beállítások módosítása